Om författaren:

VM i Ishockey

VM i Ishockey

VM i Ishockey för herrar har anordnats sedan 1920 av det internationella Ishockey Förbundet eller International Ice Hockey Federation som det egentligen heter.

1990 startade även VM i Ishockey för kvinnor där Nordamerika samt Europa toppar medaljligan. VM för kvinnor hålls precis som för män varje  år.

Ett mästerskap där Nordamerikanska samt Europeiska lag toppar

Mästerskapet spelas varje år där man brukar spela kvalmatcher i början på året, främst januari och februari medans spelen brukar avslutas i maj. Det mest vanliga är att 16 länder som tävlar om titeln. Länderna som deltar kommer nästan alltid av länder från Nordamerika eller Europa och även Sovjetunionen som har räknats som ett europeiskt land av det internationella Ishockey Förbundet.

Även Asien hade en plats i VM fram till 2004 där Japan alltid vann kvalplatsen. Åren mellan 1970 till 1976 vägrade Kanada att delta å grund av en konflikt med det internationella Ishockey förbundet. Idag sitter det internationella förbundet i Genève, Schweiz.

Det internationella Ishockey förbundet  grundades 1908 i Paris, Frankrike och Ishockey var då en ganska ny sport som inte utövades av många. Dom första organiserade spelen spelades dock i Kanada samt USA där intresset för hockey var mycket större än i Europa.

 I Europa började man att hålla Europamästerskap 1910 och var kanske föregångaren till dagens VM. Detta blev det första riktiga mästerskap i Ishockey och dom deltagande länderna var Tyskland, Storbritannien Schweiz och Belgien. I Nordamerika och främst USA växte ishockey som sport och redan 1917 grundar man National Hockey League eller NHL, som den första organiserade klubblagsturnéringen i USA samt Kanada.

Ett mästerskap där Nordamerikanska samt Europeiska lag toppar
Ett mästerskap där Nordamerikanska samt Europeiska lag toppar

Som tidigare nämnt som har VM i Ishockey spelats sedan 1920 och dom största länderna inom sporten är

USA,Kanada,Ryssland(Sovjetunionen)Tjekien,Slovakien,Schweiz,Sverige,Finland och Tyskland och är också dom länder som Ishockey som sport är stort.

Länderna som toppar medaljlistan somt andra intressanta siffror

Dom länder som har tagit flest medaljer är Ryssland och Sovjetunionen, Kanada samt Tjeckien och Tjeckoslovakien. Kanada har tagit fler guldmedaljer än Sovjetunionen men om man räknar Sovjetunionen och Ryssland tillsammans så har Ryssland då taget flest guldmedaljer. Sverige ligger i toppen med 11 guldmedaljer, 19 silver,17 brons vilket ger Sverige totalt 47 medaljer och ställer Sverige som det fjärde land i världen med flest medaljer.

Den spelare som har gjort flest VM-poäng är den sovjetiske eller numera den ryske spelare Boris Michajlov som gjorde hela 164 poäng själv. Den svensk som har gjort flest poäng är Sven Tumba som gjorde 113 poäng för Sverige i VM.

Den spelare som har spelat flest enskilda VM-matcher är den dåvarande tjeckoslovakiska, idag tjeckiska, spelaren Jiri Holik som spelade hela 123 matcher i VM-sammanhang.

Den spelare som spelade  i flest VM är schweizaren Mathias Seger medans svensken Sven Tumba kommer på tredje plats med spel i 14 VM-spel.

Annan intressant fakta från VM-sammanhang är att:

  • Sverige vann sin första medalj,silver,1928 i Schweiz.
  • Första år ett land som inte är från Nordamerika vinner VM
  •  Sverige tar sitt första VM-guld 1953.
  •  1949 vinner Kanada över Danmark med 47-0
  • 1954 deltar Sovjetunionen för första gången och tar guld samma år

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.