Om författaren:

Världens bästa spelare

Världens bästa spelare

Världens bästa spelare

I verkligheten är det kanske inte så enkelt att ranka olika spelare efter hur bra de är – det finns egentligen alldeles för många faktorer att ta med i beräkning. Hur bra olika spelare är på olika moment, såsom skott, passningar och försvar, eller hur duktiga de är på speciella spelformer, exempelvis boxplay och powerplay.

Och hur väger man dessa kvaliteter emot varandra? Är den spelare som lägger precisa passningar som leder till mål bättre eller sämre än den spelare som alltid tycks pricka in pucken i mål, oavsett hur dålig vinkel som erbjuds eller hur liten yta målvakten lämnar fri? Eller hur mäter man en stabil försvarare mot en giftig forward? Vissa spelare tycks dessutom vara mästare på att bli just mästare – de blir alltid som allra bäst i de stora finalerna – medan andra spelare kan vara hur bra som helst under grundspel, men sedan ha svårt att få till det när det verkligen gäller. I den här artikeln ska vi ändå försöka ge en lista över de bästa damhockeyspelarna på varje position!

Målvakter

På målvaktssidan är finska målvakten Noora Räty en given kandidat till världens bästa målvakt, tillsammans med bland andra Jennifer Harss, Florence Shelling och den före detta svenska landslagsmålvakten Kim Martin Hasson. Noora har vunnit titlar och individuella titlar var hon än spelat – ett bevis på att hon har förmågan att lyfta vilket lag hon än spelar i. Hon har ett tryggt grundspel som får resten av laget att slappna av, vilket har givit henne flera seriesegrar samt tre VM-bronsmedaljer och en ytterligare bronsmedalj från OS. Hon var även den första finska damspelaren att spela en match i Suomi-sarja, samt den första kvinnliga målvakten att spela en match i Mestis.

Målvakter

Målvakter

Försvarare

Även på backsidan hittar vi en finländska som aspirerar på titeln världens bästa spelare, nämligen Jenni Hiirikoski. Hon har en blixtrande snabb skridskoåkning och besitter dessutom det spelsinne som endast några få backar i världen gör. Ibland liknas hon vid världens bästa back på herrsidan: Erik ”EK65” Karlsson, eftersom hon ensam klarar av att styra och bygga upp spelet från egen zon – och ofta slår imponerande passningar som frigör medspelarna. Med sin styrka både offensivt och defensivt utgör hon en ovärderlig ryggrad i vilket lag som helst.

Anfallare

På forwards-sidan finns det en uppsjö värdiga kandidater till titeln som världens bästa anfallare. Till slut föll dock valet på amerikanskan Hilary Knight. Hon har förvisso vissa brister defensivt, men om hon spelade i ett lag tillsammans med Noora Räty och Jenni Hiirikoski så skulle antagligen inget lag ha någon chans. Hilary Knight är nämligen den absolut vassaste spelaren i offensiv zon, och hon är bäst på det som anfallare ska vara bäst på: att göra mål! På meritlistan har Knight bland annat sju (!) VM-guld och ett OS-guld, och därtill även två OS-silver och två VM-silver. Hon har även blivit invald till All-Star Team i flertalet turneringar.

Det finns såklart en mängd andra spelare som förtjänar en plats på den här väldigt selektiva listan, men om jag hade fått sätta ihop ett eget dreamteam, så skulle de här tre vara givna!

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.