Om författaren:

Varför är Luleå så bra?

Varför är Luleå så bra?

Varför är Luleå så bra?

Luleå HF har vunnit SDHL tre år i rad, alltså varje säsong sedan de avancerade till högsta serien inom svensk damhockey. Och de är stora favoriter att ta hem serien den här säsongen också. Men vad är det egentligen som gör Luleå så bra? Det är ingen enkel fråga att besvara, men i den här artikeln ska vi ändå försöka och på så vis belysa några möjligheter för de andra klubbarna med lag i SDHL att förbättra sin verksamhet. Att stärka damhockeyn är en viktig agenda för den här sidan, och därför tackar vi Luleå för att de visar vägen!

Importer

Att använda utländska spelare i de svenska hockeyligorna har sedan länge varit kontroversiellt. Många menar att importerna minskar satsningarna på klubbarnas egen ungdomsverksamhet – det lönar sig helt enkelt mer för klubbarna att värva utländska spelare framför att fostra egna spelare från grunden. Samtidigt försämras möjligheterna för unga svenska spelare att etablera sig i ligan när klubbarna hellre kontrakterar erfarna spelare, hellre än att ge våra svenska juniorer chansen. Men importerna för även med sig många fördelar. De höjer kvaliteten på spelet, vilket gör att fler attraheras av sporten. Det är dessutom min mening att unga flickor heller inte bryr sig speciellt mycket ifall stjärnan i laget kommer från Sverige, Kanada eller Japan, de stora stjärnorna blir lika mycket förebilder för det. Att få hit några riktiga världsspelare, som unga flickor kan få möjlighet att gå och se live, tror jag därför tvärtom har en positiv effekt på den svenska damhockeyns ungdomsverksamhet. Det behövs stora idoler och förebilder för att få unga flickor att börja spela hockey, och det är inget fel med att dessa stjärnor kommer från utlandet. Luleå är ett av de lag som ständigt lyckas bra med sina importer. Tidigare har bland annat Jennifer Wakefield spelat i klubben, och inför den här säsongen har man signat det japanska landslagets kapten Chiho Osawa. Jag tror definitivt att importen av utländska stjärnor är en viktig del av Luleås framgångssaga.

Importer

Importer

Satsningar på damhockeylaget

Luleå är även den klubb som lyckats dra upp publiksnittet i SDHL. Det har man gjort på flera sätt. Först och främst har man vågat visa för allmänheten just att man satsar på damhockeyn, vilket i sig har skapat ett större intresse. Om klubbarna själva visar att de tycker att damhockeyn är intressant och värd att satsa på, så räcker det för att väcka ett bredare intresse. Vi människor blir intresserade av sådant som andra tycks vara intresserade av. Ett enkelt och gratis sätt för klubbarna att visa intresse för damhockeyn är att dela information och nyheter om damhockeylaget på sina sociala medier. De flesta klubbarna delar just nu väldigt mycket om herrlaget. Om klubbarna skulle börja posta lika mycket om damlagen så skulle det skicka viktiga signaler – samtidigt som klubben som helhet får mer uppmärksamhet. Win-win alltså.

Något annat som Luleå har lyckats bra med är att skapa trevliga arrangemang runt sitt damlags matcher. Dessutom har klubben haft speciella evenemang med gratis inträdde. Dessa satsningar har givit resultat och i dag är alltså Luleå inte bara den klubb som premierar på SM-guldet, utan även den klubb som ständigt dra mest publik till sina matcher – och därmed drar in mest pengar till sin damverksamhet!

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.