Om författaren:

Svenska damlandslaget i ishockey

Svenska damlandslaget i ishockey

Svenska damlandslaget i ishockey

Oftast får det svenska herrlandslaget i hockey, Tre kronor, mest medial uppmärksamhet. Herrarna har flest tittare och har även nått stora framgångar de senaste åren, bland annat med VM-guld både 2017 och 2018. Men i den här artikeln ska vi istället ägna oss åt damernas hockeylandslag, Damkronorna. Vi ska se närmare på de senaste tränarna för Damkronorna samt några av de mest framstående spelare genom tiderna!

Tränare

Den senaste att träna damkronorna är Leif Boork. Boork tog över positionen som huvudtränare för landslaget 2014, men fick alltså lämna sin tjänst efter vinter-OS 2018 i Pyeongchang. Hans tid som tränare har inte alltid varit enkel, utan har präglats av konflikter med flera spelare. Bland annat med Jenni Asserholt och Emma Eliasson, båda framstående spelare inom damkronorna, som valde att avsluta sina karriärer efter att ha blivit petade av Boork. Den förstnämnda ska även ha blivit kritiserad av Boork på grund av sin vikt. Boork fick även en hel del kritik för att framgångarna har uteblivit under hans ledning – istället har Sverige blivit frånåkta av flera andra länder som gjort större satsningar på damhockeyn.

Efter Boorks avsked tillträdde istället Ylva Martinsen som huvudtränare för Damkronorna. Martinsen har ett förflutet både som spelare på proffsnivå och som bland annat tränare för damernas U18-landslag. Hon har alltså både erfarenhet samt god kontakt med de spelare som i framtiden kommer att utgöra grunden i Damkronorna. Förhoppningsvis innebär detta bättre harmoni i gruppen och större chans till framgångar och medaljer!

Tränare

Tränare

Framstående spelare

En framstående spelare som fick mycket uppmärksamhet i media under sin aktiva karriär är Kim Martin Hasson. Hon är även den målvakt inom svensk damhockey som har skördat störst framgångar, med bland annat tre SM-guld, två bronsmedaljer från VM 2005 och 2007 samt brons i vinter-OS 2002 i Salt Lake City (där herrarna som bekant åkte ut i kvartfinal mot Vitryssland) och silvermedalj från vinter-OS i Turin 2006. Den sistnämnda OS-finalen är antagligen den merit som får rankas allra högst upp på meritlistan. Kim Martin Hasson vann dessutom Eurosports SportStar Award – utmärkelsen till världens bästa kvinnliga ishockeyspelare – två gånger!

Tidigare nämnda Emma Eliasson gjorde debut för landslaget redan som 14-åring och spelade därefter 230 matcher för Damkronorna innan hon la skridskorna på hyllan efter konflikten med Leif Boork. Även hon var med och bärgade OS-silvret i Turin 2006 tillsammans med Kim Martin. Därtill har hon två VM-brons på meritlistan. Sist, men inte minst, ska vi även nämna Erika Holst. Holst arbetar numera inom Svenska Ishockeyförbundet som utvecklingsansvarig för svensk damhockey. Men även som spelare var hon en av pionjärerna inom damhockey och vi har antagligen Erika att tacka för att damhockeyn trots allt har kommit så långt som den har. Hon var bland annat den första flicka att vara med i TV-pucken, och efter sin karriär var hon även första kvinna att väljas in i Svenska Ishockeyförbundets Hockey Hall of Fame. Erika Holst är dessutom den svenska hockeyspelare som har spelat flest landskamper av alla, både på herr- och damsidan, med sina 327 stycken. Flest på herrsidan har Jörgen Jönsson med sina 285 A-landskamper. Hon innehar därtill även delad ledning i Damkronornas skytteliga genom tiderna tillsammans med Marie Rooth – de båda har lyckats med hela 105 fullträffar i landslagströjan! Erika Holst var även hon en bärande spelare i den gyllene generation som vann det där OS-silvret 2006.

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.