Om författaren:

Satsningar på damhockey

Satsningar på damhockey

Satsningar på damhockey

Att damhockeyn stärks är viktigt för jämställdheten – både kvinnor och män ska kunna satsa på en idrottskarriär på lika förutsättningar. Jämställdhet inom idrotten, speciellt inom fysiska och mansdominerade sporter såsom ishockey och fotboll, skulle dessutom skicka starka signaler till resten av samhället om att tjejer kan klara av samma saker som män. Damhockeyn har möjligheten att bli ett föredöme för unga tjejer och få dem att våga satsa på karriärer som samhället annars främst förbehåller män. Därför är det viktigt att det genomförs satsningar på damhockeyn, och i den här artikeln tänkte jag gå igenom några sådana potentiella satsningar!

Vad kan klubbarna göra?

Det första steget är egentligen ganska uppenbart: samtliga elitklubbar måste till att börja med starta en damverksamhet och ett damlag. I dagslägen finns det inga sådana officiella krav och vissa klubbar saknar helt enkelt ens ett lag för damerna att spela i. Det här är såklart ohållbart för en jämställd ishockey. Utan ett damlag finns ju inget att satsa på. När alla klubbar så har startat en verksamhet för damerna blir nästa steg att göra damhockeyn attraktiv på marknaden. Till en början kommer sådana satsningar kräva att en del av pengarna för herrverksamheten flyttas över till damerna. Vissa kanske menar att ekonomiska medel inte ska flyttas mellan dam- och herrverksamheten på det här sättet, eftersom det är herrlaget som tjänat in pengarna, men förhoppningsvis kan relativt små satsningar nu ge stora förtjänster senare. Om åskådarna lockas till arenan också för damhockeyn så genereras intäkter som kommer både herr- och damverksamheten till användning. Om även damhockeyn börjar ge plus i kassan så innebär detta inte bara att spelarna kan få drägliga löner, utan också mer pengar till att exempelvis uppgradera arenan. Så var det ju det här med arenan. I dagsläget spelar en del damlag i andra arenor än herrlaget. Det är egentligen en självklarhet att även damhockeyn ska lyftas in i finrummet till den stora arenan. Inte bara skulle detta skicka en signal om att damhockeyn är lika mycket värd som herrlaget, ju fler lag som spelar i samma arena, desto fler lag kan dessutom dra fördel av de satsningar som görs på arenan. Rent konkret skulle de ekonomiska satsningarna kunna investeras i mer reklam för matcherna, men även till att göra arrangemanget runt matcherna mer attraktivt. Inramningen till både herr- och dammatcherna borde se likadana ut – med samma musik, samma häftiga show. Bland annat Luleå Hockey har lyckats bra med detta och har lockat betydligt fler åskådare till sina dammatcher än andra klubbar. De har även använt sig av gratis entré vid vissa tillfällen för att få folk att komma och prova på att titta på damhockey. Jag tror att om klubbarna går först och visar vägen genom att satsa på damhockeyn, så kommer åskådarna inom kort att följa efter och strax fylla arenorna!

Vad kan klubbarna göra?

Vad kan klubbarna göra?

Vad kan vi göra?

Det allra enklaste, och bästa, vi som privatpersoner kan göra är ju att kolla på matcherna – både live och via streamingtjänster. Om matcherna inte sänds någonstans gäller det att höra av sig till streamingtjänsterna och önska att de ska sända matcherna – om inte marknadens aktörer blir varse om att det finns ett intresse så kommer inte mycket att hända. Mycket idag handlar om statistik, och därför är det viktigt att bidra med tittarsiffror till damhockeyn. Ju fler som tittar desto mer är företag villiga att betala för annonser. Vill man göra mer så finns även Projekt ishockey/Damhockey. Ett projekt på Wikipedia som går ut på att alla damspelare i framför allt Damkronorna ska få en egen Wikipedia-sida. Vill man vara med och bidra till damhockeyns utveckling kan man alltså engagera sig genom att skriva en sida för någon av spelarna!

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.