Om författaren:

Ishockey i Olympiska spelen

Ishockey i Olympiska spelen
Ishockey i Olympiska spelen

För många är det den absoluta höjdpunkten på hela spelen men den som väntar på den här godbiten får vänta ganska länge. Finalen i hockeyn under de Olympiska spelen avgörs på söndagen strax innan avslutningsceremonin tar vid.

För svensk del har OS-turneringarna varit en nationell angelägenhet de senaste decennierna. Den första finalen spelade Sverige 1928 och den andra 1964 men förlorade båda två. Därefter dröjde det till den så minnesvärda finalen i Lillehammer 1994 och den gången vann Sverige efter en dramatisk straffläggning mot Kanada. En ung Peter Forsberg klev in och satte en straff som sedan kom att bli ett klassiskt frimärke och när Tommy Salo slängde upp benskyddet och räddade den sista kanadensiska straffen så var Sveriges första OS-guld i ishockey i hamn. Det andra och senaste guldet togs 2006 i Turin efter finalseger mot Finland.

Historiskt sett så ligger Sverige dock en bra bit efter de två storheterna Kanada och Ryssland. Sovjetunionen inräknat samt de förra spelens samling olympiska idrottare från Ryssland som det hette – Ryssland fick inte tävla under egen flagg på grund av det stora antalet dopade idrottare – så har Ryssland kommit upp i totalt åtta guld. Kanada är snäppet värre med nio. Detta efter att ha tagit tre av de senaste fem gulden.

Historisk bragd av ungdomar

För den icke idrottsintresserade kanske inte orten Lake Placid säger särskilt mycket. Men för den som har ett brett idrottsintresse finns en naturlig koppling. 1980 stod den lilla orten Lake Placid i den amerikanska delstaten New York som värd för vinterspelen. Till den OS-turneringen hade USA enbart ett lag med collegespelare och innan finalmatchen skrev en amerikansk journalist att ”såvida inte isen smälter så kommer Sovjet att vinna sitt sjätte guld på de sju senaste turneringarna”.

Historisk bragd av ungdomar
Historisk bragd av ungdomar

För USA:s motståndare i finalen var nämligen mäktiga Sovjet. Ett av de bästa idrottslandslag som någonsin skådats. OS och VM-gulden haglade in över Sovjet och man hade en legendarisk femma på planen som anses vara den bästa genom tiderna. Till detta kan läggas den politiska spänningen som fanns, 1979 hade Sovjet gått in i Afghanistan och relationen mellan Sovjet och USA var så frostig att USA skulle bojkotta sommar-OS i Moskva senare samma år. Men den här finalen vann USA med 4-3 vilket gett upphov till mängder av dokumentärer och en film som heter Miracle of Ice.

OS-finaler i modern tid

En annan minnesvärd final var den som utspelades i Vancouver i Kanada 2010 när hemmanationen mötte USA. Det var världens två främsta nationer och stjärnglansen på finalen var enorm. I Kanada är all is-sport stor och utöver curling, konståkning och långfärdsskridskor så var det just guldet i ishockey som fansen ville se. Matchen blev jämn och gick till sudden death, där Kanadas nya kelgris Sidney Crosby avgjorde finalen.

Sedan 1998 spelas även en turnering på damsidan. De enda nationerna som hittills vunnit är Kanada med fyra guld och USA med två. Fem av sex finaler har varit mellan dessa två nationer men 2006 tog sig Sverige till final och bärgade ett silver. Sverige har ett silver och ett brons, Finland har tre brons och 2014 lyckades de schweiziska damerna ta bronset före just Sverige. Nästa OS avgörs 2022 i Kina.

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.