Om författaren:

Inget stöd åt damkronorna

Inget stöd åt damkronorna

Inget stöd åt damkronorna

Tidigare har vi här på sidan diskuterat de ekonomiska orättvisorna mellan herr- och damhockeyn. Det är enorma summor som skiljer lönerna åt för spelarna i SHL respektive SDHL. Där herrspelarna tjänar hundratusentals kronor i månaden måste damspelarna oftast ha andra yrken vid sidan av hockeyn. Vi har även diskuterat hur viktigt det är att satsa på damhockeyn. Inte bara för att höja intresset för sporten, utan även för att öka jämställdheten i samhället och ge damerna samma möjligheter som herrarna. Även unga flickor som är intresserade av ishockey ska känna att de vågar satsa på en hockeykarriär. Vi måste därför hjälpa damverksamheten ekonomiskt för att den ska utvecklas!

Ett bakslag

Därför är det tyvärr ett stort bakslag för alla som kämpar för damhockeyn att Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, nu har bestämt sig för att dra in sitt stöd åt det svenska hockeylandslaget för damer, Damkronorna. Det är efter den senaste tidens misslyckanden att ta medalj i de stora mästerskapen som beslutet om att dra in stödet till damernas landslagsverksamhet i ishockey kommer. SOK menar att målsättningen med den senaste satsningen har varit att Damkronorna ska vara ett starkt landslag på den internationella scenen och ständigt vara med och utmana om medaljerna. Men efter att Damkronorna kommit näst sist i senaste vinter-OS i Sydkorea har alltså SOK beslutat om att upphöra med satsningen. De menar att pengarna kräver en prestation, och att Damkronorna inte levererat. Vad SOK ska satsa pengarna på istället är inte helt klart i dagsläget. Det är i och för sig inte självklart att SOK ska satsa pengar på just Damkronorna – även SOK har begränsade ekonomiska medel och måste hela tiden prioritera (och omprioritera) vad de ska satsa sina pengar på. Men vi tycker ändå att det är beklagligt att just Sveriges damlandslag i ishockey råkar ut för detta ekonomiska bakslag!

Ett bakslag

Ett bakslag

Damkronorna riskerar att förlora flera spelare

Det indragna stödet från SOK innebär i dagsläget att totalt 15 svenska spelare i Damkronorna förlorar 72 000 kronor vardera. De här pengarna hade annars betalats ut som ersättning vid landslagssamlingar och turneringar. Nu innebär istället alla aktivitet med landslaget att spelarna som ansluter går back rent ekonomiskt, eftersom de måste ta ledigt från andra arbeten med mera. Tyvärr har beslutet om indraget stöd från SOK lett till att flera spelare i Damkronorna flaggat för att de kan komma att sluta i landslaget – de har helt enkelt inte råd. Det här är såklart helt förkastligt. Om vi ska utveckla svensk damhockey måste vi ha råd att skicka våra bästa spelare till internationella turneringar. Det är genom att medverka i dessa turneringar, och spela mot världseliten, som de hämtar erfarenhet och blir bättre. Att resonera så som SOK gör är galet. Självklart måste vi satsa pengar på Damkronorna om de ska nå resultat. Att förvänta sig att de ska prestera innan SOK återigen är villiga att satsa på dem är helt fel väg att gå. Hur ska de kunna prestera om de inte har råd att åka? Det kommer bara resultera i att Sverige hamnar ännu längre efter de ledande nationerna.

Nu verkar det dock som om Svenska Ishockeyförbundet, tillsammans med SHL, går in och ger ekonomiskt stöd åt damernas landslagsverksamhet. Det skickar i så fall helt rätt signaler!

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.