Om författaren:

Hockeyutrustning

Hockeyutrustning
Hockeyutrustning

Den uppskattade sporten hockey har lång historia. Det finns uppgifter om att fårherdar spelade med en improviserad boll, och det finns tecken på att nederländare ägnade sig åt en sport som påminde om hockey redan på 1500 talet. Idag spelas hockey världen över. Man spelar oftast inomhus på en plan som är ungefär 60 meter lång och 30 meter bred.

Matchen går ut på att de två lag som är på plan samtidigt skall få in så många mål som möjligt i motståndarlagets målbur. Att spela hockey är en tuff sport, man åker i hög hastighet över hårt packad is och riskerar att stöta in i andra spelare när som helst. Dessutom är reglerna utformade så att närkamp är en stor del av matchen, med vissa tillåtna tacklingar, knuffar och ryck. Detta sker ofta längs med sargkanten mellan två spelare för att vinna pucken. Detta sätter stor press på spelarna, men även på deras material och på plan. För att undvika skador har spelarna väldigt omfattande och speciell utrustning.

Hjälmen

En av de viktigaste delarna av utrustningen är hjälmen. Fram till 1960 spelades hockey utan hjälm, idag är dock hjälmen en naturlig del av spelarnas uniform. Det var ett antal pionjärer som började använda hjälm under matcher, i Sverige var en sådan person Sven Tumba. 1962 blev det hjälmtvång. Dock tog det ända till 1979 innan det blev tvång inom NHL. En del spelare som börjat sin karriär innan detta infördes fick dock dispans och kunde spela utan hjälm. I Sverige är det även obligatoriskt med visir på hjälmen. Reglerna säger att en spelare som tappar sin hjälm får fortsätta spela, men att spelet så snabbt som möjligt måste avbrytas för att personen skall ta på sig hjälmen igen.

Hjälmen
Hjälmen

Klubban

Ishockeyklubbor kan vara tillverkade av många olika material. De äldsta kända klubborna är från 1800-talet. När man började göra klubbor i glasfibrer blev de mycket lättare och billigare. 1995 började man producera klubbor i kompositmaterial. Dessa dominerar marknaden idag eftersom de är lätta och flexibla. Tyvärr är de även sköra och många spelare förbrukar flera klubbor under en säsong. Det finns många regler kring hur klubban skall se ut och vad man får göra med den. Exempel på regler är att de max får vara 163 cm långa och max 3 cm breda. Om klubban är trasig får man inte lov att spela med den.På plan har spelarna en hel uppsättning skyddskläder. Utöver hjälmen har spelarna benskydd, speciella byxor, skydd för axlarna, suspensoarer, handskar och armbågsskydd. Dessutom har de skyddsutrustning för halsen, strupen, och munnen, inklusive tänder. Målvaktens skyddsutrustning är ännu mer omfattande, exempelvis speciella handskar, en utformad för att plocka upp puckar och en annan för att hålla klubban. Utrustningen är till för att skydda spelarna under spel i närkontakt, men även från puckar som skjuts över plan i hög hastighet. En annan viktig utrustning som ishockeyspelare är väldigt måna om är deras skridskor, eller hockeyrör. Dessa måste vara stabila och sköna, samtidigt som de skall vara otroligt välslipade. Hockey är en intensiv sport och det är viktigt att välja rätt utrustning när man skall spela, inte minst för att undvika onödiga skaderisker!

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.