Om författaren:

Herr vs. Dam

Herr vs. Dam

Herr vs. Dam

Damhockey blir allt mer populärt och samlar fler och fler tittare runt om i världen, både i ishallar och framför tv-apparater. Att även damhockeyn börjar öka i popularitet och konkurrera med herrhockeyn är viktigt för jämställdheten. Hockey är en sport som ofta förknippas med tuffhet och manlighet, och som tidigare har varit väldigt mansdominerad – just därför är det kanske extra viktigt att tjejerna får chansen att visa upp sig inom den här världen. Men i och med att damhockeyn har ökat i popularitet, så har fokus även riktats mot de skillnader som finns gentemot herrhockey. Och dessa skillnader diskuteras ofta just ur ett jämställdhetsperspektiv. Så kommer även ske i den här artikeln!

Pengar

En av de stora skillnaderna mellan herr- och damhockey är de ekonomiska förhållandena. Medan herrarna tjänar stora summor redan på en lägre nivå måste de flesta damspelarna även i SDHL ha extra arbete vid sidan av hockeyn. Det här påverkar såklart hur mycket spelarna klarar av att satsa på hockeyn, och ger herrarna en klar fördel. I det långa loppet har det här såklart även en viss inverkan på kvalitén. De ekonomiska skillnaderna kommer att behandlas i en artikel längre fram här på sidan, därför ägnar jag inte överdrivet mycket fokus åt ämnet här. Men en ytterligare en aspekt av de ekonomiska förutsättningarna som är värd att nämna är hur det påverkar live-upplevelse. Herrarnas matcher är betydligt mer påkostade, med häftig entré med mera, medan damernas matcher får stå lite i skymundan. Här måste nog en ändring komma till stånd. Arrangörerna måste gå först och visa att de anser att både könen förtjänar samma hype och inramning till matcherna, annars är det klart att även åskådarna har svårt att hitta samma häftiga känsla i hallen när damerna spelar!

Pengar

Pengar

Regler

Det finns en väldigt avgörande regelskillnad mellan herr- och damhockey. Det är nämligen inte tillåtet med tacklingar i damhockey. Många som kollar på hockey, och säkert de flesta av spelarna själva, tycker antagligen att tacklingar är en viktig del av sporten. Hockey är en fysisk sport och utan tacklingar blir spelet en aning lamt. Det finns dock även fördelar med regeln, och vissa argumenterar faktiskt för att den ska införas också i herrhockeyn. En fördel är givetvis att så kallade open-ice tacklingar som under de senaste åren orsakat en mängd allvarliga skador skulle försvinna. Hockey skulle bli en säkrare sport. Men hockey skulle även bli en tråkigare sport. Tacklingarna är en del av underhållningen. Istället kanske man borde undersöka möjligheten att ändra regeln till att tillåta tacklingar även inom damhockeyn. Man har tidigare försvarat regeln med argument såsom att de fysiska skillnaderna är alltför stora inom damhockeyn och att skaderisken är alltför hög. Men att tillåta tacklingar skulle troligtvis göra damhockeyn mer attraktiv och därmed bidra till att lösa de ekonomiska besvären. Dessutom kan man fråga sig vilka signaler regeln sänder ur ett jämställdhetsperspektiv. Kvinnor kan spela hockey på samma premisser som män, och regeln bidrar bara till att stärka den negativa bilden av att kvinnor är ömtåliga och inte klarar av lite hårdare tag. Ta istället bort regeln, gör spelet mer spännande och låt kvinnorna bevisa att de är minst lika tuffa som männen!

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.