Om författaren:

En skola i hockey, del 3

En skola i hockey

En skola i hockey

Det har blivit dags för den tredje och avslutande delen i den här artikelserien om viktiga regler i hockey. De två föregående artiklarna har båda handlat om regeln offside, eftersom det är en så avgörande regel för spelets förutsättningar och uppbyggnad, men i den här artikeln ska vi istället ägna oss åt en annan av hockeyns allra viktigaste regler, nämligen icing.

Icing

Även icing, liksom offside, är en väldigt central regel i hockey, och den har även till viss del en likande funktion. Icing innebär kortfattat att man inte kan skjuta pucken över hela planen. Om man till exempel rensar pucken från egen försvarszon och den åker hela vägen förbi motståndarnas förlängda mållinje och ned i kortsargen, så blåser domaren för icing. Men som vi varit inne på i de tidigare artiklarna är det en vanlig strategi för att undvika offside att man dumpar ned pucken i motståndarnas zon för att sedan snabbt åka efter och försöka hålla kvar den där nere. Hur fungerar den här strategin då med icing? Jo, det gäller att först ta sig över mittlinjen, och sedan spela den vidare. Det blir nämligen bara icing om du skjuter pucken från egen planhalva hela vägen ned bakom motståndarnas mål. En annan strategi är att man skjuter pucken ur egen zon, men att någon spelare på andra planhalvan nuddar pucken på vägen ned. Skulle man slå icing flyttas tekningen ned i egen försvarszon och man får heller inte byta spelare under avblåsningen. Att rensa pucken till icing kan alltså ge ett kort uppehåll att andas ut på när motståndarna har hårt press, men innebär samtidigt att det anfallande laget kan byta och fortsätta anfallet direkt igen.

Icing

Icing

Varför icing?

Men vilken funktion fyller då regeln icing? Liksom med offside bidrar regeln till att skapa struktur i spelet. Det anfallande laget måste vara mer samlat, ha kontroll på pucken och spela sig över mittlinjen. Det går alltså inte att bara skjuta ned pucken i motståndarnas zon för att sedan åka efter. Tillsammans med offside-regeln premierar icing-regeln att lagen måste bygga upp ett spel från egen zon och genom olika strategier spela pucken inom laget genom banan. Utan dessa regler skulle man alltid kunna ha en spelare som parkerade framför motståndarnas mål som man sedan sköt upp puckar till från egen zon. Det skulle bli en helt annan sorts sport.

Regeln är dessutom ett steg för att få en mer anfallsinriktad och målrik hockey, då den är en hjälp för det anfallande laget. Det försvarande laget kan ju inte bara rensa undan pucken utan kontroll, för då kan anfallet bara fortsätta efter icing-avblåsningen. På så vis blir det enklare för det anfallande laget att behålla pucken i motståndarnas zon och försöka skapa målchanser. Ett undantag för regeln är dock under powerplay/boxplay. Då får nämligen det lag som har en spelare utvisad rensa undan pucken över hela banan utan att det blir någon icing. Nu har vi alltså gått igenom de två kanske viktigaste reglerna att ha koll på inom hockey. Det finns såklart oerhört många fler regler, men kan du offside och icing så kan du bygga upp en god förståelse för varför lagen agerar som de gör i de flesta situationer. Förhoppningsvis har du som är ny inom hockeyns magiska värld därför fått nytta av den här artikelserien!

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.