Om författaren:

En skola i hockey, del 2

En skola i hockey

En skola i hockey

I den föregående delen av den här artikelserien gick vi igenom grunderna för regeln offside. Det är en regel som är helt avgörande för hur spelet ser ut och därför enligt mig faktiskt den allra viktigaste regeln inom ishockey. Förhoppningsvis har du nu en klar bild av hur regeln fungerar i teorin: att pucken måste passera blålinjen innan spelarna i det attackerande laget får följa efter in i anfallszon. Egentligen är regeln inte krångligare än så, men den har många praktiska implikationer och styr hur lagen agerar både i försvarsspelet, spelet i mittzon samt spelet i anfallszon. I den här artikeln ska vi se närmare på hur regeln påverkar spelet i praktiken!

Men först en liten offside-kuriosa: förut fanns även ytterligare en offside-regel, nämligen Redline offside. Då gällde samma princip som för blålinjen även för mittlinjen, och pucken var alltså tvungen att transporteras först även över rödlinjen som markerar mitten av banan, innan spelarna fick åka över linjen! Den här regeln avskaffades dock av internationella ishockeyförbundet till säsongen 98/99, och senare av NHL inför säsongen 05/06. Avskaffandet av regeln gjorde att spelet blev betydligt snabbare och flöt på smidigare genom mittzon.

Offside – i försvarszon

För det försvarande laget innebär offsideregeln att försvarsspelet får ett tydligt mål, nämligen att lyckat få ut pucken ur egen zon, alltså spela pucken utanför den egna blålinjen. Då måste ju hela det attackerande laget åka ut ur zonen innan de återigen kan påbörja ett anfall. Ibland kan det försvarande laget såklart lyckas återerövra pucken helt och hållet i egen zon, och då finns det kanske ingen anledning att spela ut den i mittzon utan kontroll, men ofta kan det vara en bra idé att bara rensa ut pucken för att sedan försöka ta tillbaka den igen i mittzon när motståndarna måste fokusera på att bygga upp spelet. Har du väl fått ut pucken ur egen zon så är hotet mot det egna målet betydligt mindre, och laget kanske får möjlighet att byta. Det är dessutom betydligt enklare att erövra pucken från motståndarna när de ska försöka attackera och ta sig förbi blålinjen, än när de väl är inne i anfallszonen och har etablerat spel med tryck mot mål.

Offside – i försvarszon

Offside – i försvarszon

Offside – i mittzon

När ditt lag har pucken i behåll och ska påbörja ett anfall gäller det att ta sig förbi motståndarna och lyckas få pucken in i anfallszon. Det här är inte helt enkelt, och en mängd olika strategier har utvecklats genom åren. Ofta kan det vara en spelare som ensam driver in med pucken, och sedan får understöd av medspelarna när pucken väl är förbi blålinjen. En annans taktik är att åka över mittlinjen för att sedan dumpa ned pucken djupt i motståndarnas zon. Därefter gäller det att laget åker efter och försöker låsa fast pucken i anfallszon genom att hindra motståndarna från att rensa ut den.

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.