Om författaren:

En skola i hockey, del 1

En skola i hockey

En skola i hockey

Hockey har en uppsjö av diverse regler som är helt avgörande för att sporten ska fungera och bli så spännande och taktiskt utmanande som den är i dag. Du som kollar mycket på hockey har antagligen hyffsad koll på de flesta av dessa regler, men just inom damhockeyn finns många nytillkomna sportentusiaster som ännu har greppat alla regler. Damhockeyn lockar många nya fans och sprider sporten bortom den traditionella målgruppen. I den här artikelserien tänkte jag därför diskutera några av de vanligaste, och viktigaste, reglerna i hockey. Som vi kommer att gå in på i senare artiklar på sidan finns det vissa skillnader mellan dam- och herrhockey, och därför kommer dessa regler inte att behandlas närmare här. Här ligger istället fokus på generella regler som gäller för både dam- och herrhockey!

Den kanske viktigaste regeln

Vi ska börja med den regel som kanske är allra viktigast för hockeyn som sport, nämligen offside. Det här är en regel som jag åtskilliga gångar har behövt förklara när jag har varit och kollat på hockey tillsammans med kompisar som inte varit lika insatta i hockeyns underbara värld. Det är faktiskt dessutom denna regel som avgör de övergripande taktiska förutsättningarna för hockey – och därför vågar jag mig nog på att påstå att det är den viktigaste regeln inom hockey! Att den är så viktig, men att många saknar kunskap om hur regeln egentligen fungerar, innebär samtidigt att den kan utgöra ett hinder för att folk verkligen ska fastna för hockey. Förstår man inte regeln offside så är det många gånger svårt att förstå varför spelarna gör just som de gör. Offside-regeln styr nämligen hur lagen agerar både i försvarsspelet, spelet i mittzon samt anfallsspelet. Den skapar struktur och olika delmål att sträva efter i spelet.

Den kanske viktigaste regeln

Den kanske viktigaste regeln

Vad är offside?

Kortfattat innebär offside att pucken måste passera blålinjen innan det attackerande laget kan åka in i anfallszonen, alltså den zon där motståndarnas mål befinner sig bakom blålinjen. Låt säga att ditt lag tar pucken någonstans på egen planhalva och ska påbörja ett anfall, då kan inte spelare i ditt lag åka direkt över hela planen in i anfallszonen, utan de måste vänta på att pucken först kommer dit. Det här innebär även att ett lag inte kan ha en spelare som hela tiden står och väntar vid motståndarnas mål, i hopp på att lagkamraterna ska skjuta dit pucken. Först måste pucken in i anfallszon och sedan kan spelarna följa efter och försöka hålla pucken där nere. Om pucken åker tillbaka ut över blålinjen, alltså ut ur anfallszonen, så måste alla spelare i det anfallande laget lämna anfallszonen innan de återigen kan ta in pucken tillbaka in över blålinjen. Skulle en spelare befinna sig i anfallszonen innan pucken passerar blålinjen, så blåser linjedomaren för offside och det blir tekning i mittzon. Det här gör att spelarna måste röra sig och att spelet blir mer strategiskt!

I nästa del av den här artikelserien kommer vi fortsätta att titta på hur offside-regeln påverkar spelet i praktiken, och hur lagen måste förhålla sig till regeln både i försvarsspelet, spelet i mittzonen samt anfallsspelet.

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.