Om författaren:

EM i ishockey

EM i ishockey
EM i ishockey

EM i ishockey var en årlig mästerskapstävling där det bästa laget i Europa vann. Ibland har tävlingen gjorts upp separat och ibland har den ingått i antingen världsmästerskapen eller i de olympiska spelen

. Numera är tävlingen nedlagd sedan 1991 för herrar och 1996 för damer. Dock har frågan kommit upp igen och man har börjat diskutera ifall man skulle återuppta EM i ishockey. Man har under de senaste åren varit i kontakt med många av ishockeyförbundet runt om i Europa och diskuterat hur man skulle kunna förnya och förbättra EM. Man hoppas isåfall kunna få med så många förbund som möjligt så att man isåfall kan dela upp turneringen i två delar, det vill säga i två säsonger. En annan idé som har kommit fram är att man ska anordna ett slutspel för de lagen som lyckas bäst i grundspelet. Tanken är då att man ska spela EM i april innan VM, som brukar äga rum i maj.  De andra perioderna för spel i landslaget äger rum i november, december och februari. Det svåra med det hela blir att försöka hitta en tid på året då det är okej för de europeiska klubbarna med att ta en paus från sina ligaspel.

Herrar

Europamästerskapen på herrsidan spelades mellan 1910-1991. Däremellan hade man även en paus för första och andra världskriget. Vissa år så spelades europamästerskapen i ishockey i VM-turneringen. Även i OS har europamästerskapen varit inkluderad, åren 1928 samt år 1936-1968. Från starten 1910 till 1927 spelades EM som en självständig turnering. År 1928 avgörs EM i de olympiska spelen. Det europeiska lag med bäst placering blir Europamästare, så även om ett lag utanför europa vann hela OS kunde ett europeisk lag gå som mästare från turneringen men då som europamästare. 1929 spelas återigen EM som en självständig turnering. För att sedan år 1930-1931 spelas i världsmästerskapen, återigen samma sak här som i OS.

Herrar
Herrar

De bäst placerade europeiska laget vinner EM. Och såhär håller de på med att skifta från år till år. 65 stycken europamästerskap har det varit totalt och Sverige har under denna tid lyckats ta 10 guld, 17 silver och 18 brons. Senast Sverige vann guld var 1990, det vill säga året innan de lades ner. Det land med mest guld är Sovjetunionen. Istället för att ha EM har man numera något som kallas Euro Hockey Tour som är en årlig återkommande serie. Landslagen från Sverige, Ryssland, Finland och Tjeckien får vara med i denna turneringen. Turneringen består av 4 delar som spelas i varsitt land. Senast Sverige vann guld var säsong 2015/2016. De som vunnit flest medaljer och även guld är Finland.

Damer

Europamästerskapen för damer har spelats mellan 1989-1996. Turneringen spelades de år då det inte var något världsmästerskap det vill säga år 1989, 1991,1993,1995 och 1996. Av dessa gångarna har Sverige tagit silver 4 gånger och guld sista turneringen som var år 1996. Annars har Finland dominerat stort på damsidan. Sedan 1990 har istället världsmästerskapen i ishockey spelats varje år. Kanada, USA och Finland är de absolut bästa lagen på hela damsidan i världen.

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.