Om författaren:

Damernas svåra historia

Damernas svåra historia

Redan 1969 hade Sverige sitt första damlag i ishockey, MoDo hockey och senare samma år spelades den allra första officiella damhockey matchen nämligen mellan MoDo och Timrå. Det dröjde dock ända till 2008 då riksserien startade. Riksserien är serien organiserad av svenska ishockeyförbundet.

Tanken med riksserien var att kvaliteten på damhockeyn skulle bättras på genom att träna med jämnare motstånd och med flera matcher. Under 2016/17 bytte riksserien namn till SDHL vilket står för svenska damhockeyligan. Inför slutsäsongen 20/21 fanns 10 stycken lag utspridda över hela Sverige. MoDO, AIK, Brynäs och Leksands IF har varit bland de dominerande lagen och har dessutom spelat flest matcher totalt sett av alla i ligan. Som slutsegrare i säsongen 20/21 såg vi Luleå vinna över Brynäs i ett förlängningsdrama som heter duga och förberedelserna inför nästa säsong pågår redan för fullt.

Svenska damlandslaget

Maria Rooth, Erika Grahm, Kim martin Hasson och Erika Holst är namnen på några av de största stjärnorna inom svensk damhockey. Vi känner igen några av namnen på spelarna bland annat ifrån VM i Kanada 2007, OS i Turin 2006, VM på hemmaplan 2002 och OS i Pyeong chang 2018.  Ser man på landslagsspel har det svenska damlandslaget i dagsläget inte ens varit rankade som topp 5 och det har varit svårt för spelarna att ta sig upp i toppen där främst USA och Canada har hovrat de senaste åren. Damkronornas största bragd hittills var att lyckas ta sig till en OS final 2006 i italienska Turin. På vägen dit lyckades de med konststycket att slå ut en av storfavoriterna, nämligen USA. tyvärr tog festen slut där och svenskarna fick nöja sig med en välförtjänt silvermedalj med slut resultatet 4-1. Förlusten sörjdes dock inte i landslaget och på hemmaplan firade man damlandslaget som vinnare med både buller och med bång. Framgångarna efter finalplatsen uteblev dock och de som hade hoppats på att Kanadas och USA s dominans skulle brytas upptäckte snart att det inte skulle ske. I OS i Sydkorea 2018 slutade damkronorna näst sist i hela turneringen, snopet då målsättningen var guld.

Publikintresset dalar

Publikintresset dalar

Det satsades och det skapades jämställdhetsprojekt men trenden höll i sig, det ville sig helt enkelt inte. Spelarna ansåg det hårt och svårt att oftast jonglera heltidsstudier, heltidsjobb eller även familj. Detta i samband med ett konstant dalande intresse för att se på matcherna som publik gör att det blir svårt för spelarna att klara sig ekonomiskt och tillslut blir det en ond cirkel då mindre träning naturligt gör att man inte kan nå sitt fulla jag som spelare. Hur skulle man få in större publik till matcherna? En satsning blev ett kollektivavtal färdigt tidigare i år. Med det ska det bli ändring på spelarnas rättigheter. De svenska spelarna fick därmed ett kollektivavtal som gäller både i landslagsspel och under tiden man spelar i SDHL. Kollektivavtalet innebär att spelarna numera är försäkrade mot eventuella skador men även får hjälp med att söka jobb och eventuella utbildningar efter karriärens slut. Förhoppningsvis leder det till större möjligheter för spelarna framöver.

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.