Om författaren:

Att göra hockeykarriär

Att göra hockeykarriär
Att göra hockeykarriär

I Sverige är det mycket populärt att utföra lagsport både på dam och herrsidan. Dock kan det vara skillnader mellan killar och tjejer i lagsporterna och en av dessa sporter är ishockeyn. Det som är den största skillnaden mellan herr och dam hockey är det ekonomiska. Från en början togs inte damhockeyn på allvar i Sverige och detta observerades inte från förbundet tills 1984. 1984 började förbundet se att Brynäs och Heby hade två mycket skickliga damlag som tränade och spelade match i dagens Gavlerinken.

Ekonomiska skillnader

Som det nämnts innan är det ekonomiska den största skillnaden mellan herrar och damer och detta präglar inte bara ishockey utan även andra sporter. Idag tjänar herrarna hundratusentals kronor mer i månaden än vad damer gör, detta resulterar i att på damsidan måste de ha ett extrajobb för att få det att gå ihop.

 Det förbundet och andra aktiva inom hockeyn inte gör är att satsa på damhockeyn. De måste lyfta fram sporten för andra ska inse hur viktig den är för en ökad jämställdhet mellan män och kvinnor. För en sport präglar inte bara delen utan även samhället, för om män kan leva på en hockeykarriär så måste förbundet våga satsa på damer för de ska kunna göra samma resa som herrarna. 

Då den ekonomiska skillnaden mellan dem är stor måste så påverkas möjligheterna för dem båda att kunna tävla på lika villkor. Att de båda har en ekonomisk jämställdhet funkar i andra sporter som friidrott, handboll och golf till exempel men  inte i hockey? Om en nationell satsning skulle genomföras skulle starka signaler till alla tjejer i samhället sändas om att alla klarar av att utföra allt som män kan.

Ekonomiska skillnader
Ekonomiska skillnader

SDHL

Den svenska damhockeyligan eller SDHL grundades 2008 för att höja kvaliteten på den svenska dam ishockey. Före SDHL spelade inte damer matcher med jämna mellanrum då det inte fanns någon nationell hockeyserie för damer. Detta var ett försök från svenska ishockey förbundet att uppmärksamma dam ishockeyn i Sverige. Detta för att gynna tjejer och uppmuntra dem till att de precis som män kan spela hockey på en hög nivå.

Förutom SDHL försöker varje distrik i hockey Sverige att arrangera hockey dagar fast bara för tjejer. Dessa dagar upprättas för tjejer som vanligtvis spelar i pojklag ska få lära känna andra tjejer som spelar ishockey och för att uppmuntra dem att fortsätta göra detta. Det pågår en utveckling där tjejer får ta för sig mer och mer inom hockeyn men finns fortfarande skillnader som många damspelare har uttryckt sig negativt åt. En grej är att damerna inte har samma regler som herrarna, i damhockeyn får man inte lov att tacklas för då får man utvisning omedelbart, medan i herrarnas så pågår det för fullt. Anledningen varför denna regeln uppkom var för att tjejer anses vara generellt mycket mer svagare än män fysiskt och har därmed lättare att få med sig ofrivilliga skador. Tjejerna får endast trycka bort motståndaren lite lätt för att komma åt pucken, men flertalet av spelarna framför sin åsikt aktivt angående att de har särskilda regler och en dag så kanske SDHL väljer att byta hockey-reglerna mer mot herrarnas stil.

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.