Om författaren:

Allt kring ämnet hockey – Spelarna Lundqvist och Näslund

Allt kring ämnet hockey – Spelarna Lundqvist och Näslund

Allt kring ämnet hockey – Spelarna Lundqvist och Näslund

I den sjätte delen i min bloggserie tittade jag på vad i mina ögon är den bäste hockeyspelaren som vårt vackra land någonsin producerat, Peter Forsberg. Det fick mig att tänka på alla andra kända svenskar som också nått framgångar och oanade höjder inom NHL genom åren, en lista som kan göras väldigt lång med tanke på alla spelare som innefattas i denna lista. Och att skriva ett inlägg om varje individuell spelare, då skulle jag bli sittandes här tills jag var gråhårig och gått i pension, så för att göra processen lite kortare och framför allt mer sammanfattad, tänkte jag kortfattat gå igenom de i mina ögon 10 bästa svenska hockeyspelarna genom tiderna. Framgångsrika profiler som inte bara hjälpt sina hemmalag till framgångar utan som också stått till Sveriges befogande under de större evenemangen som VM och OS.

I första delen tittade jag närmare på Henrik ”Z” Zetterberg och bröderna Sedin, alla tre som för övrig är födda 1980, vilket gör dem till riktiga veteraner i NHL, aktiva veteraner med Zetterberg i Detroit Red Wings och Sedinarna i Vancouver Canucks.

Henrik Lundqvist

Om vi pratar målvakter, ja då finns det i mina ögon bara ett namn som kan stå överst på pallen och det är kung Henrik Lundqvist som under sina år i NHL vaktat buren åt New York Rangers. Under sina år i NHL har han hjälpt sitt lag att vinna minst 30 matcher per säsong. Under fyra av hans fem första säsonger i NHL var denna siffra till och med över 35 segrar per säsong. Det är då inte så konstigt att laget lyckats så bra med tanke på att han har en genomsnittlig räddningsstatistik på 91.8 % totalt, vilket gör honom till en av de bästa målvakterna i hela NHL. Dock förlorade laget senast med uddamålet, dock inte på grund av en bristande insats från Lundqvist, mer att laget inte alls lyckats hitta något framåt med endast ett gjort mål.

Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist

Markus Näslund

Näst ut bland mina tio svenska favoritspelare i NHL har vi en som dragit sig tillbaka från spelet och som sedan dess har hedrats av sitt hemmalag genom att få hans tröja pensionerad av Vancouver, ett tecken på att man riktigt värdesatte hans bidrag till laget under hans aktiva år i Vancouver. Han draftades ursprungligen av Pittsburgh under 1991 men det var först efter att blev utbytt till Vancouver som han verkligen visade sina rätta färger. Han fick dock en trög start under de tre första åren i laget med vid år fyra, då tog det vart ordentligt och han började verkligen visa sin potential och dominans, visa vad han gick för och vilken kaliber hans spel hade.  Höjdpunkten under hans karriär kom under 2002–2003 säsongen när han var med i den så kallade “West Coast Express” beståendes av Todd Bertuzzi och Brendan Morrison. Under denna säsong lyckades Näslund mäkta med hela 104 poäng, vilket gjorde honom till lagets bäste poängplockare under säsongen.

Än idag så håller han en rad olika av Vancouvers record, så som flesta gjorda mål och poäng, hattricks, powerplay mål och matchvinnande mål. Han har också titeln som den av alla som hållit kaptensbindeln längst som spelare.

Sparad i: Blog

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.